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INTERNAL CONTROL AND ACCOUNTABILITY DIRECTIVES 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 
DIRECTIVE #6 – TRAVEL, MEALS, LODGING,  

AND MISCELLANEOUS EXPENSES 
  

INTRODUCTION 
 
Directive #6 governs expenditures for employee travel, agency provided meals and refreshments, 
and a variety of other miscellaneous agency expenses. These frequently asked questions (FAQs) 
were prepared by the staff of the Bureau of Accountancy to clarify various issues as they relate 
to the provisions of Directive #6, and should be used in conjunction with the Directive. Some of 
the terms used in these FAQs are defined in the Directive and their definitions are also provided 
in the footnotes contained within this document; refer to the Directive’s Definitions section for a 
complete list of relevant defined terms. 
 
The Directives are issued pursuant to the authority of the Office of the Comptroller as provided 
in Chapter 5, Section 93, of the New York City Charter.  
 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

1. Are agency employees expected to expend the maximum spending limits delineated in 
the Directive? 

No. As specified repeatedly in the Directive (i.e. in the Introduction and Sections 2.4, 8.1.1, 
and 10), agencies should be mindful that all of the spending limits referenced within serve as 
cost ceilings. Employees may only be reimbursed for the lower of the allowed or actual 
costs incurred (except for per diem meal allowances, as per Section 5.7.1) for all costs 
covered in this Directive. 

 

https://comptroller.nyc.gov/wp-content/uploads/documents/Directive-6-Travel-Meals-etc..pdf
http://comptroller.nyc.gov/general-information/comptroller-directives/
http://www1.nyc.gov/nyc-resources/service/4080/nyc-charter-laws-codes-and-rules


Directive #6 – Frequently Asked Questions (continued) 
 
 

 

In addition, these Sections of the Directive also note that agencies should regularly review 
their policies and, as appropriate, establish Agency Policies1 in order to limit the expenditure 
of public funds and appropriately manage the budgetary impact of these costs to the agency. 

2. Do Directive #6 rules override rules detailed in collective bargaining agreements?   
No, in considering specific Agency Policies, Agency Heads2 and/or their Designees3 may 
not reduce any rate or benefit to the employees covered by established collective bargaining 
agreements (see Directive Section 2.4). 

3. The GSA Federal meal allowance includes a daily allowance for ‘incidental expenses’. 
What do incidental expenses include? 
As noted on the GSA website (https://www.gsa.gov/portal/content/104208), incidental 
expenses include “…fees and tips given to porters, baggage carriers, hotel staff, and staff on 
ships.”4 Such tips should not be reimbursed in addition to, or in place of, the incidental 
expense allowance.    

4. What is the overtime meal allowance? 
The overtime meal allowance (see Directive Section 13) is automatically added to a covered 
employee’s paycheck in accordance with applicable collective bargaining agreements, and is 
permitted for non-managerial employees earning compensatory time, but is not authorized 
for employees earning overtime. (Employees paid in cash for overtime do not receive meal 
allowances.) The rate of the overtime meal allowance is associated with the number of 
overtime hours worked. 

5. What are the mileage rates for employees who are authorized to use their personal 
vehicles for business purposes? 
Employees for whom a collective bargaining agreement governs reimbursement for 
personal vehicle use will be reimbursed in accordance with the Citywide Agreement5 and/or 
the collective bargaining agreement applicable to the employee’s title.  

1 An “Agency Policy” refers to all written policies applicable to a particular Agency, which are Approved by Agency Heads 
and/or their Designees. 

2 An ‘Agency Head” refers to the Commissioner of an agency; the Chief Official of an Office, where equivalent to a 
Commissioner, such as the Directors of the Mayor’s Office of Operations, the Office of Management and Budget, the 
Financial Information Services Agency, and the Office of Payroll Administration; and elected and appointed officials, 
including the Mayor, Comptroller, Public Advocate, Council Members, District Attorneys, Community Board Chairpersons, 
and Public Administrators. (Refer to Part IV, Special Provisions for Elected and Appointed Officials for additional information 
regarding varying levels altitude of certain officials.) 

3 A “Designee” refers to an executive managerial-level employee who reports directly to an Agency Head and to whom the 
Agency Head has delegated Approval authority, as well as to a back-up Designee, if any.     

4 This description of incidental expenses is relevant when traveling within the continental United States. (Incidental expenses for 
foreign travel vary by country and are established by the U.S. State Department.) 

5 “Citywide Agreement” means the Citywide Agreement between the City of New York and the New York City Health and 
Hospitals Corporation and District Council 37, AFSCME, AFL-CIO, January 1, 1995 to June 30, 2001. 
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Directive #6 – Frequently Asked Questions (continued) 
 
 

All other employees will be reimbursed using the IRS Standard Mileage Rate 
(https://www.irs.gov/tax-professionals/standard-mileage-rates), which is applied to actual 
miles driven for Approved6 Local Travel7 and Long-Distance Travel8 with no guaranteed 
minimum (see Directive Section 4.5). 

6. When requesting reimbursement for Approved personal vehicle usage, which form(s) 
is required? 
The Personal Expense Reimbursement Request (Appendix C in the Directive) – or a similar 
form prescribed by the individual agency – should be used for reimbursements for 
Approved personal vehicle usage.  

Note: When claiming mileage for personal vehicle usage, employees must specify the 
number of miles in the ‘Particulars’ column of the Personal Expense Reimbursement 
Request using a paper or electronic mileage calculator (such as Google Maps), or the actual 
miles driven  using odometer readings. As states in the Directive, if more than 100 miles are 
traveled, or more than two locations are visited, a Personal Vehicle Travel Record 
(Appendix E), or similar agency-specified form, which requires actual odometer readings, 
must be attached to the reimbursement claim. 

7. Does Directive #6 apply exclusively to employees of The City of New York? 

Although the Directive is principally  focused on expenditures by City employees, it also 
states that “…to the degree practicable, agencies are encouraged to use this Directive as a 
basis for establishing fees, costs, or rates for general agency business transactions with non-
employees or non-City organizations.” (See Directive Section 2.8.) 

8. To whom should questions regarding this Directive be addressed? 

Questions or comments concerning this Directive should be addressed via Technical 
and Professional Standards Unit Email (directives@comptroller.nyc.gov); by 
telephone at: (212) 669-3675; or by mail to: The Office of the Comptroller, Attention: 
Technical & Professional Standards Unit, Bureau of Accountancy, David N. Dinkins 
Municipal Building, One Centre Street, Room 200 South, New York, NY 10007.   

  

6 “Approved” refers specifically to an authorization in which the activity, the related expense, and the agency purpose have been 
explained in writing and signed by the Agency Head or his/her Designee. Wherever practicable, Approval must occur prior to 
the incurrence of the cost.  

7 “Local Travel” refers to all travel that does not fall under the definition for Long-Distance Travel. 
8 “Long-Distance Travel” refers to travel that is to a destination, other than a City employee’s Primary Workstation, that is not 

within the boundaries of New York City's five boroughs, and the distance the employee travels is more than 75 miles from 
Columbus Circle, Manhattan (see map, Appendix A), and more than 75 miles from the Employee Residence. Long-Distance 
Travel may or may not include Overnight Travel.  
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Directive #6 – Frequently Asked Questions (continued) 
 
 

9. Can agencies purchase and distribute branded promotional materials? 
While there is no blanket prohibition, expenditures on promotional materials limited to 
branded items that promote the agency’s mission (e.g. promotional materials that contain the 
telephone number and/or email address of the agency’s helpline) should be made only after 
careful consideration of the following language, found in several parts of Directive #6: “The 
expenditures covered herein are necessary to conduct official City business. However, they 
are often targets of abuse and should be the subject of careful agency scrutiny. 
Consequently, Agency Heads must take special precautions to ensure that these 
expenditures are incurred for appropriate agency business needs; that they are in the City's 
best interest; and that agencies establish policies to ensure compliance with this Directive.” 
(See the Directive’s main Introduction and in the Introduction to Part V.) 

Note:  As indicated in Section 14.6 of the Directive, costs incurred in connection with 
materials associated with swearing-in ceremonies, testimonial dinners, retirement or 
farewell parties, and other similar events, are considered social functions that are 
inappropriate City expenditures. 

10. Can agencies use Costco, BJs and other warehouse club memberships? 
If the use of such membership(s) provide(s) a cost benefit to the agency, yes, memberships 
are allowed. As noted above and in the Directive (in the main Introduction and in the 
Introduction to Part V), “Agency Heads must take special precautions to ensure that these 
expenditures are incurred for appropriate agency business needs; that they are in the City's 
best interest; and that agencies establish policies to ensure compliance with this Directive.” 
Use of agency memberships for any non-City procurement, such as for personal purchase by 
an employee, even if items are paid for or reimbursed by the employee, is prohibited.   

11. Directive #6, Section 5.10, includes the following statement: “For travel that does not 
require an overnight stay, if an employee’s travel time to a Field Location requires 
more commute time than to his/her Primary Workstation, the employee should be 
compensated for the additional time traveled that extends beyond the normal 
Workday.” 
I am a Construction Manager who regularly travels from home to a Field Location 
and/or to home from a Field Location, and the commute is longer than my normal 
commute to/from my Primary Workstation. Am I correct to assume I should receive 
additional compensation for the longer commute? 
No, under Directive #6 rules, the sites to which you travel are Primary Workstations, not 
Field Locations. 

In short, a Primary Workstation is the agency office or another location that an employee 
has been officially assigned, and from which work is ordinarily conducted on a long-term 
basis. Employees may have more than one Primary Workstation if they have permanent 
assignments relating to core job functions in more than one location.  For the purpose of 
clarifying the Directive, “permanent assignments” include visits to a location where an 
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Directive #6 – Frequently Asked Questions (continued) 
 
 

employee is expected to regularly or periodically conduct work as part of their normal job 
responsibilities, regardless of whether the location is a City agency office or some other site 
(e.g. auditee offices, construction, research or inspection sites, home or institutional visits 
for social and healthcare workers). Thus, if a construction manager periodically reports to an 
active project site in the Bronx, instead of commuting directly from her home to her office, 
the construction manager is merely reporting to a Primary Workstation.   

Generally, Field Locations are places of work that an employee has been assigned on a 
temporary basis, for a month or less, due to exceptional circumstances or special projects 
beyond normal job responsibilities.  A Field Location may temporarily be designated a 
Primary Workstation if an employee is assigned to it for a period expected to exceed one 
month.  

As stated in the Directive, an employee should be compensated for additional time traveled 
that extends beyond the normal Workday, if the employee is traveling to or from a Field 
Location. However, for the purpose of this Directive, sites that constitute Field Locations are 
to be narrowly defined. As such, agencies must closely and carefully scrutinize the work 
locations they deem distinctly limited “Field Locations” and those that are “Primary 
Workstations” that employees would normally report to in the ordinary course of job 
performance.   

The standard in this Directive is consistent with the U.S. Department of Labor’s FLSA 
Regulations Part 785 – Hours Worked, including the following on ‘Home to work; ordinary 
situation’ (Section 785.35): “An employee who travels from home before his regular 
workday and returns to his home at the end of the workday is engaged in ordinary home to 
work travel, which is a normal incident of employment. This is true whether he works at a 
fixed location or at different job sites.” 

Also, as stated in the Directive, Agency Heads must always bear in mind that while 
expenditures covered in this Directive are necessary to conduct official City business, they 
are often targets of abuse and should be the subject of careful scrutiny. Consequently, 
Agency Heads must take special precautions to ensure that such expenditures are incurred 
for appropriate agency business needs; that they are in the City's best interest; and that 
agencies establish policies to ensure compliance with this Directive. Likewise, all City 
employees are required to exercise good judgment and reasonableness when incurring 
expenses on behalf of the City (see the main Introduction and the Introduction to Part V). 
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